30 Temmuz 2017 Pazar

Gökkuşağı İspinozu (Gouldian Finch)




Gökkuşağı İspinozu, bilimsel adı "Erythrura gouldiae" olan, ingilizce ise "gouldian finch" olan Avustralya asıllı renkli kuş türüdür.Ortalama yaşam süresi 6-7 yıldır.Boyları ise 12-13 cm civarındadır.Üretimi zordur ve bu yüzden az bulunur.Bu nedenle değerli bir kuştur.Ayrıca rengi çok güzel olduğu için tercih edilmektedir.Türkiye'de 120-150 tl gibi bir fiyata satılır. 

Bu kuşların bakımları fazla kolay değildir ve geniş bir kafese ihtiyaç duyarlar.


BESLENME

Genelde ispinoz yemi ve karışık darı ile beslenirler.Yumurta Maması ve yeşilliklerle de beslenirler.Ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için kalamar kemiğini severek yerler.Yediklerini kolay sindirebilmeleri için kafeste kuş kumu bulundurmanız gerekir. 



ÜRETİM

Bu kuşların üremesi zordur.Genellikle yumurtalarına ve yavrularına bakmazlar.Bu yüzden üreticiler onların yumurtalarını Bengal İspinozlarının yumurtalarının yanına koyarlar ve Bengal İspinozları o yumurtalara kendi yumurtası gibi bakar, yavruları büyütürler.Bu sayede Gökkuşağı İspinozlarının üretimi sağlanmış olur.
Yuvalık olarak geniş kutu yuvaları tercih ederler.Yuva malzemesi olarak kendir ipi, telyiz ve hindistan cevizi lifini tercih ederler.Genellikle 4-5 yumurta yaparlar ve son birkaç yumurtadan sonra kuluçkaya yatarlar.Yaklaşık 13-14 gün boyunca kuluçkaya yatarlar.Yavrular 45 günlükken anne ve babalarından ayrılırlar.

CİNSİYET AYRIMI

Gökkuşağı İspinozlarının cinsiyetlerini fiziksel olarak anlamak zordur.Erkeklerin desenleri ve renkleri daha canlı ve parlaktır.Ayrıca tıpkı diğer ispinozlarda olduğu gibi sadece erkek kuşlar öter.Dişi kuşlar ötmez.Onlar daha farklı sesler çıkarır.Cinsiyetinin ne olduğunu anlamanın en iyi kolay yolu budur.


MUTASYONLARI

       


29 Temmuz 2017 Cumartesi

Bengal İspinozu (Bengalese Finch)

Bengal İspinozu, latince ismi "Lonchura striata domestica" olan, evcil bir kuş türüdür.Özel olarak bazı asya türlerinin melezi olarak üretilmiştir ve bu yüzden tam bir kafes kuşudur.İspinozgiller familyasından üretimi çok kolay olan kuşlardır.Boyları ortalama 10 cm civarındadır.Ortalama 6 yıl ömürleri vardır.Yumurtalarına ve yavrularına çok iyi bakarlar.Hatta başka ispinozların yumurtaları bile bazen Bengal İsipinozlarının yuvalarına koyulur.Bengal İspinozları, onlara kendi yumurtası gibi bakarlar.Böylece Gökkuşağı İspinozu gibi üretimi zor olan bazı ispinozların üretimi kolaylaştırılmış olur.Narin, şirin ve neşeli kuşlardır.Bakımları fazla zor değildir.Petshoplarda 30 tl gibi bir fiyata alabilirsiniz.

BESLENME

Bengal İspinozları Petshoplarda satılan dal darısıyla ve İspinoz yemiyle beslenirler.İspinoz yemi ya da normal kuş yemi onlar için şarttır.Fakat dal darısı biraz daha çerez gibidir.Yinede kafesin içinde bulundurmanız iyi olur.Özellikle üreme dönemlerinde  kalamar kemiğine ihtiyaç duyarlar.Kafeste mutlaka kalamar kemiği bulundurmalısınız.Kalamar kemiğini 5 tl gibi bir fiyata petshoplardan temin edebilirsiniz.




ÜREME

Bengal ispinozları üreme konusunda çok verimlidirler.Yumurtalarına ve yavrularına çok iyi bakarlar.Hatta başka ispinozların yumurtaları bile bazen Bengal İsipinozlarının yuvalarına koyulur.Bengal İspinozları, onlara kendi yumurtası gibi bakarlar.Böylece Gökkuşağı İspinozu gibi üretimi zor olan bazı ispinozların üretimi kolaylaştırılmış olur.Genelde kapalı hasır yuvaları tercih ederler.Yuvayı yaparken kendir ve telyiz ipi kullanırlar.Bunları petshoplarda sepet içinde bulabilirsiniz.Kuluçka süreleri ortalama 14-15 gün civarındadır fakat bazı durumlarda birkaç gün gecikme olabilir.Yavrular 28 gün sonra yuvadan ayrılırlar.



MUTASYONLARI 












22 Temmuz 2017 Cumartesi

Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) Bakımı, Besleme, Üreme ve Mutasyonları

Hint bülbülü, yani asıl ismiyle "zebra ispinozu" Türkiye'de muhabbet kuşu gibi çok beslenen bir kuştur.Ele gelmez.Çekingendir ve konuşmayan bir kuştur.
Zebra ispinozu, İspinozgiller familyası'nın bir üyesidir.Bakımı kolaydır.Çok hızlı ve verimli ürerler.



KAFESİ NASIL OLMALI
  
Hint bülbülünü en az 35 cm yükseklik, 35-40 cm genişlik ve 30 cm derinliği olan bir kafeste besleyebilirsiniz.
Kafeste en az iki tünek olmalıdır.Eğer kafes büyükse ikiden fazla tünek koyabilirsiniz.Ama kafesi doldurmayın ve onlara geniş bir alan bırakın.
Kafesinde bir suluk, iki yemlik, eğer bir dişi ve bir erkek kuşunuz varsa ise kapalı hasır yuva takın.(Hasır yuva konusunu ayrıntılı bir şekilde "Üreme" kısmında  anlatacağım.)

HANGİ YEMLERLE BESLENİRLER

Hint bülbülleri Petshoplarda satılan ispinoz yemleriyle beslenirler.Muhabbet kuşları için olan yemleri de yerler fakat ben ispinoz yemini tavsiye ederim.


 Bunun yanında dal darısını çok severler.Bunları da Petshoplarda bulabilirsiniz.Dal darısını kafese taktığınızda yemeye başlarlar.Fakat dal darısını çok sevdikleri için yem yerine sürekli onu yiyebilirler.Bu yüzden sürekli onu takmayın.


  Yem ve darı dışında mama hazırlayıp verebilirsiniz.Mamaların hazırlanışı oldukça kolay.

Bir adet yumurtayı haşlayın ve beyazını çıkarın.Sarısını ufak bir kaseye alın ve bir çay kaşığı ile ezin.isterseniz petit beurre (petibör) bisküviyi ezip küçük parçalar haline getirerek içine katabilirsiniz.Mamanızı iyice ezin ve kuşunuzun yiyebileceği kıvama getirin.İsterseniz içine biraz bal katarak bulamaç haline getirebilirsiniz.Fakat bal kuşları agresifleştirebiliyor bu yüzden tavsiye etmem.Dilerseniz mamaya rendelenmiş havuç ve ufalanmış ekmek içi de katabilirsiniz.

Hint bülbülleri kalamar (Mürekkep balığı) kemiğine de ihtiyaç duyarlar.Bir tane alıp kafese takarsanız çok uzun süre idare eder.Kalamar kemiğini petshoplardan 4-5 tl gibi uygun bir fiyata temin edebilirsiniz.



  

 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Hint bülbülleri yalnız yaşamayı fazla sevmezler.Sosyal ve arkadaş canlısı kuşlardır.Bu yüzden genelde çift beslenirler ve bazen yalnız oldukları için strese girebilirler.Eğer çift beslemek istiyorsanız bir erkek ve bir dişi alabilirsiniz.Ya da iki erkek alabilirsiniz genelde iyi anlaşırlar.Fakat iki dişi kuş büyük ihtimalle birbirleriyle anlaşamaz ve kavga edebilirler.Bu yüzden iki dişi kuşu aynı kafese koymanızı fazla tavsiye etmem.
 Hint bülbülleri çok su içer.Bu yüzden suluklarını sık sık temizleyip yeni su koymanız lazım.Ayrıca çeşme suyu değil, içme suyu vermelisiniz.

Hint bülbülü çok narin ve hassas bir kuştur bu yüzden dokunmaya çalışmayın ve kirli ortamlardan uzak tutun.Kafesini sık temizleyin yoksa mikrop kapabilir.


ÜREME

   Hint bülbülleri Üreme konusunda çok verimlidirler.Bu yüzden Türkiye'de üretim olarak en çok tercih edilen kuş türüdür.Ayrıca çok fazla bulunduğu için fiyatı 15-20 tl civarıdır.Bazı petshoplarda ise 30 tl olabilir.Petshoplar bu kuşların tanesini üreticilerden 5 tl gibi bir fiyata alıyorlar.Tabi üremeleri bu kadar kolay olduğundan ve ucuz bir kuş olduğundan Hint Bülbülü besleyen çoğu kişi üretmek istiyor.
Öncelikle üreme için kuşlarınızın birisinin erkek, birisinin dişi olduğundan emin olmalısınız.Ardından bir yuvaya ihtiyacınız var.Petshoplarda satılan kapalı hasır yuvalardan almalısınız.Açık yuva alırsanız muhtemelen içine girmezler çünkü karanlık ortamları daha çok severler.Ayrıca yuvayı yapmaları için yine
petshoplarda bulunan sepetli yuva kılından alıp yuvaya takmanız gerekiyor.bu sepetin içinde genelde kendir ipi olur bazende araya sıkıştırılmış pamuklar olur.Erkek kuş buradan parça alıp yuvaya götürür ve yuvayı kurmaya başlar.Bu uzun sürer ve bir anda olmaz.Kuşunuzun yuvası defalarca bozulabilir ve kuşunuz yinede yeniden yapar.yuva tamamlandığında erkek kuş sürekli yuvanın içine girer ve gece burada uyur.Yuvayı iyice yumuşatır ve sonra dişi kuşu yuvaya çağırır.Fakat dişi kuşun yuvaya girmesi çok sonra olabilir.Kuşunuz çiftleştikten sonra yumurtlamasına son 4-5 gün kala yuvaya girebilir ve bu günlerde büyük ihtimalle kalamar kemiğinin yanında olur ve sık sık onu yer.Fakat kalamar kemiği yemezse endişelenmeyin.Bu normal bir durum.
   Bu işte sabır çok önemli.Kuşunuz hemen yumurtlamayabilir.Siz ona en iyi ortamı sağlamaya çalışın.Benim dişi kuşum yuvaya girmiyordu.Sadece erkek giriyordu.Daha sonra yuvayı daha rahat girebileceği bir yere aldım yani tüneğe paralel bir biçimde tüneğin yanına taktım.O zaman yuvaya girmeye başladı.Kuşunuz ilk yumurtladığında çok büyük bir ihtimalle yumurtası boş çıkacaktır.Siz sabırlı olun.Belki dördüncü, belki beşinci seferde yavru çıkar.Dediğim gibi üretken kuşlar oldğu için bir kere yumurtlamaya başladığında 20-30 gün arayla sürekli yumurtlarlar.


MUTASYONLARI